Slik skriver du kortere setninger

Her er de to beste skriverådene mine:

1. Skriv kort.

2. Sett punktum.

Forbausende mange tror at telegramstilen er den største trusselen de står overfor når de skriver. Altså at de lager så stakkato tekster at de blir uleselige. Kanskje blir teksten til og med parodisk. Et tenkt eksempel: «Jeg grubler. På mange. Ting. Men. Det viktigste. Er. Å konsentrere. Seg.» Hvem vil vel skrive så hakkete?

Sannheten er at de fleste havner i den andre grøfta. De skriver altfor mye mellom hvert punktum. Du også. Hvordan du gjør det? Den mest effektive måten å forlenge en setning på: Bruk komma.

Kombinasjonen komma og ett av disse ordene gjør at du kan fortsette i det uendelige: «og», «som», «eller», «men».

Skriv heller én ting om gangen. «Jeg gleder meg til påskeferien, og da skal jeg kose meg på hytta» er lettere å oppfatte når poengene står i hver sin setning. «Jeg gleder meg til påskeferien. Da skal jeg kose meg på hytta».

Neste gang du har skrevet noe, skal du lete etter alle «, og», «, som» og så videre. Der setter du punktum isteden. Det vil glede alle leserne dine. Kanskje du til og med får flere?

Likte du tipset?

Å ta regi kan handle både om å ta styringa, og å la seg styre. «Ta regi» skal være den gode assistenten når du vil hjelpe andre med å formulere seg.

På de 220 sidene finner du også verktøy som gjør at dine egne tekster kan få flere lesere.

For visst må du bruke knep for å få leseren på kroken. Det er ikke lureri. Tvert imot mener jeg at vi må gi seriøse tekster den ekstra dytten de fortjener.

Slik frister innholdet flere. Publikum får lese noe med substans, framfor å skulle velge bare blant alt tøvet som moderne medier er stappfullt av.

Lars Aarønæs

Forfatter av av en rekke Skriv bedre-bøker