Slik fanger du leseren

Mye godt lesestoff gjemmes bort under kjedelige overskrifter og grå ingresser. Hver dag blar folk forbi ting de burde ha lest. Stopp dem! Hvordan skriver jeg en bedre tittel? Hva skal en god ingress inneholde? Hva bør med i bildeteksten? Hvordan bygger jeg opp teksten?

Dette er gode spørsmål. Det er derfor jeg stadig får dem. Når jeg holder kurs. Når jeg skriver språkspalter. Ferske studenter lurer på dette.

Det samme gjør pussig nok garvede skribenter.

Noen fasit finnes ikke. Men det er alltid grunn til å lete etter bedre svar.

Se det fra leserens synspunkt: Tittel, ingress og bildetekst er de tre elementene som er aller viktigst å få til. Det er her mottakeren finner ut at hun vil lese teksten din – eller velger bort både den og deg. I den leserens tilfelle var skrivearbeidet ditt til ingen nytte. Du ble ikke lest. Ikke denne gangen.

Men kanskje neste gang? La boka inspirere deg til å finne bedre løsninger.

Likte du tipset?

Å ta regi kan handle både om å ta styringa, og å la seg styre. «Ta regi» skal være den gode assistenten når du vil hjelpe andre med å formulere seg.

På de 220 sidene finner du også verktøy som gjør at dine egne tekster kan få flere lesere.

For visst må du bruke knep for å få leseren på kroken. Det er ikke lureri. Tvert imot mener jeg at vi må gi seriøse tekster den ekstra dytten de fortjener.

Slik frister innholdet flere. Publikum får lese noe med substans, framfor å skulle velge bare blant alt tøvet som moderne medier er stappfullt av.

Lars Aarønæs

Forfatter av av en rekke Skriv bedre-bøker